Opsionet e trajtimit për acarimet e COPD

Opsionet e trajtimit për acarimet e COPD

Njerëzit me sëmundje pulmonare obstruktive kronike (COPD) herë pas here mund të kenë përkeqësime të simptomave, ose ndezje. Opsionet e trajtimeve për acarime përfshijnë bronkodilatorë, kortikosteroide, antibiotikë, terapi oksigjeni dhe ventilim.

COPD është emri i dhënë një grupi të sëmundjeve afatgjata të mushkërive. Gjendja ka tendencë të përkeqësohet me kalimin e kohës dhe simptomat mund të përfshijë:

 • WHEEZING
 • gulçim të frymëmarrjes
 • kollitje
 • Teprice Prodhimi i mukusit
 • Ngushtësia e gjoksit

Mjekët i referohen këtyre periudhave si acarime, ose flakë.

Në disa njerëz, gjëra të caktuara, të tilla si një infeksion, një ndryshim i motit, ose ekspozimi ndaj irrituesve ose alergeneve, mund të shkaktojnë një acarim.

Në këtë artikull, mësoni për disa nga opsionet për trajtimin e një përkeqësimi të COPD. Ne gjithashtu diskutojmë rëndësinë e trajtimit të acarimeve, kur shtrimi në spital mund të jetë i nevojshëm, dhe disa këshilla për parandalimin e acarimeve.

opsionet e trajtimit për acarimet

Në përgjithësi, sa më shpejt që një person fillon trajtimin për një përkeqësim të COPD, aq më mirë. Disa mundësi trajtimi janë të disponueshme, duke përfshirë:

bronkodilatorët

bronkodilatorët janë medikamente që relaksojnë muskujt e rrugëve të frymëmarrjes, gjë që i ndihmon ata të hapen. Një nga bronkodilatorët më të zakonshëm që mjekët përshkruajnë për njerëzit me COPD është albuterol.

Një acarim i COPD mund të rezultojë në rritje të ngushtësisë së gjoksit, frymëmarrjes ose gulçimit. Marrja e ilaçeve për të hapur mushkëritë, të tilla si një bronkodilator, mund të ndihmojë në lehtësimin e këtyre simptomave.

Bronkodilatorët zakonisht vijnë në formën e një pajisje inhalatori ose një lëngu. Për të marrë formën e lëngshme, një person duhet të përdorë një makinë të quajtur një nebulizator për ta kthyer lëngun në një aerosol ose mjegull, të cilën një person më pas mund ta thithë në mushkëri.

Efektet anësore të përdorimit të një bronkodilatori mund të përfshijnë një rrahje më të shpejtë të zemrës, një dhimbje koke dhe shakiness.

Kortikosteroidet

Rritja e inflamacionit të mushkërive dhe rrugëve të frymëmarrjes mund të shkaktojë një përkeqësim të COPD. Kortikosteroidet mund të ndihmojnë në uljen e këtij inflamacioni dhe lehtësimin e simptomave.

Kortikosteroidet vijnë në shumë forma, duke përfshirë tableta, pajisje inhaler dhe injeksione. Kortikosteroidet që mjekët përshkruajnë zakonisht për trajtimin e acarimeve të COPD përfshijnë prednisonin dhe budesonide.

Kortikosteroidet mund të shkaktojnë efekte anësore sistemike, veçanërisht kur një person i merr ato në mënyrë intravenoze ose gojore. Efektet anësore sistemike mund të ndikojnë në të gjithë trupin.

Efektet anësore të mundshme përfshijnë rritjen e sheqerit në gjak, nervozizmin dhe dhimbjen e kokës. Kortikosteroidet e nebulizuara mund të shkaktojnë ngërçe, gojë të thatë ose infeksione të majave orale.

Mënyra më e mirë për të administruar kortikosteroidet për të trajtuar një acarim të COPD varet nga lloji dhe ashpërsia e simptomave. Sidoqoftë, rezultatet e një studimi të vitit 2014 sugjerojnë që kortikosteroidet e nebulizuara mund të jenë po aq efektive sa kortikosteroidet intravenoze, por me më pak efekte anësore sistemike.

Antibiotikët

Njerëzit me COPD kanë më shumë të ngjarë të zhvillojnë një infeksion të mushkërive sesa ata pa sëmundjen e mushkërive. Këto infeksione mund të çojnë në një acarim, dhe njerëzit me COPD mund të kenë më shumë të ngjarë të përjetojnë komplikime nga infeksionet e mushkërive.

Nëse një mjek dyshon se një person me COPD ka një infeksion bakterial, ata mund t’u përshkruajnë atyre një kurs të antibiotikëve.

Rezultatet e një studimi të vitit 2013 që përfshinin 53.900 pjesëmarrës sugjerojnë që shtimi i antibiotikëve në një plan trajtimi që gjithashtu përfshinte kortikosteroidet mund të përmirësojnë shkurtimisht simptomat për njerëzit në spital me një acarim të COPD.

Terapia e oksigjenit

Nivelet e oksigjenit të një personi mund të ulen gjatë një përkeqësimi të COPD. Terapia e oksigjenit mund të ndihmojë në përmirësimin e niveleve të oksigjenit në gjak dhe lehtësimin e simptomave të lidhura, siç është gulça.

Gjatë terapisë me https://harmoniqhealth.com/al/ oksigjen, një person do të thithë oksigjenin nga një makinë përmes një maskë ose përmes tubave të hundës. Njerëzit mund të përdorin një makinë të terapisë me oksigjen në shtëpi.

Ventilimi jo -invaziv

Ventilimi jo -invaziv (NIV) është një lloj mbështetje e frymëmarrjes që mund të përmirësojë nivelin e oksigjenit, të fryjë mushkëritë dhe ta bëjë frymëmarrjen më të lehtë. NIV përfshin një makinë që jep presion dhe oksigjen në mushkëri përmes një maskë.

Mjekët zakonisht do të ofrojnë NIV për njerëzit në spital me një përkeqësim të rëndë të COPD.

Një studim i vitit 2017 shqyrtoi 17 prova klinike që përfshinin 1.264 njerëz që ishin në spital me COPD. Studiuesit zbuluan se pjesëmarrësit që iu nënshtruan NIV kishin një rrezik prej 46 përqind më të ulët të vdekjes sesa ata që nuk i nënshtruan NIV.

Trajtimi NIV gjithashtu uli gjatësinë e qëndrimeve në spital dhe uli rrezikun e përjetimit të komplikimeve të lidhura me COPD.

Intubacioni dhe ventilimi

Gjatë intubacionit, një specialist do të fusë një tub frymëmarrjeje në gypin e erës së një personi për të lejuar ventilimin mekanik, ose frymëmarrjen e ndihmuar. Specialisti më pas do të lidhë tubin e frymëmarrjes me një ventilator, i cili njihet edhe si një makinë frymëmarrjeje ose një frymëmarrës.

Mjekët mund të përdorin një ventilator nëse një person nuk është në gjendje të marrë frymë vetë, ose frymëmarrja e tyre është joefektive në heqjen e dioksidit të karbonit ose oksigjenimit të mushkërive.

Makina mund të japë një numër të caktuar frymëmarrjeje në minutë, një vëllim ajri dhe presion në mushkëri. Ajo gjithashtu jep oksigjen. > Acarimet mund të shkaktojnë një ulje të niveleve të oksigjenit në gjak ose çështje që heqin dioksidin e karbonit nga trupi, gjë që mund të rezultojë në dështim të frymëmarrjes.

Njohja e shenjave të një përkeqësimi të COPD shpejt dhe kërkimi i trajtimit të duhur mund të parandalojë që një ndezje të bëhet kërcënuese për jetën.

Kur është e nevojshme shtrimi në spital?

Një person mund të trajtojë një përkeqësim të COPD në shtëpi duke përdorur oksigjen dhe medikamente. Sidoqoftë, mund të ketë raste të tjera në të cilat është e nevojshme shtrimi në spital.

Në spital, profesionistët e mjekësisë mund të monitorojnë vazhdimisht një person, si dhe të administrojnë një trajtim të specializuar.

Shenjat që një person me COPD mund të ketë nevojë të shkojë në spital përfshijnë:

 • Marrja e asnjë lehtësimi nga përdorimi i inhalatorëve
 • duke përjetuar konfuzion ose një nivel i zvogëluar i vetëdijes
 • Duke vërejtur ënjtje në këmbë ose këmbë
 • Ndjenjën e dhimbjes në gjoks
 • Të kesh gishta, gishtërinj ose buzë që janë të kaltërosh ose gri

parandalimi i një përkeqësimi të COPD

Këshillat e mëposhtme mund të ndihmojnë në parandalimin ose zvogëlimin e acarimeve të COPD:

 • Ndalimi i duhanit dhe shmangia e tymit të dorës së dytë
 • Marrja e një qëllimi vjetor të gripit
 • Shmangia e shkaktuesve të COPD, të tilla si ndotja e ajrit, poleni, pluhuri dhe tymi
 • Marrja e të gjitha ilaçeve siç drejton mjeku
 • duke marrë shumë gjumë për të mbajtur sistemin imunitar të fortë
 • Larja e duarve shpesh për të parandaluar infeksionin

Simptomat e një personi papritmas bëhen më të këqija ose zhvillohen simptoma të reja. Disa strategji, të tilla si shmangia e shkaktuesve, mund të ndihmojnë në uljen e mundësive për të provuar një përkeqësim të COPD. Sidoqoftë, nuk është gjithmonë e mundur të parandalosh ato. Trajtimi

varet nga lloji dhe ashpërsia e acarimit dhe mund të përfshijë bronkodilatorë, kortikosteroide, antibiotikë, terapi oksigjeni dhe ventilim. Ndonjëherë, një person mund të ketë nevojë për më shumë se një formë trajtimi.

Njohja e shpejtë dhe trajtimi i një përkeqësimi të COPD mund të zvogëlojë nevojën për shtrimin në spital dhe mund të ulë rrezikun e komplikimeve. Një mjek mund të sigurojë një plan trajtimi dhe veprimi për trajtimin e acarimeve.

 • Sistemi pulmonar

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.