Lehet -e az isiatica fájdalmat okozhat a fenékben?

Lehet -e az isiatica fájdalmat okozhat a fenékben?

Az ember fenékében a fájdalom aggasztó és kényelmetlen lehet. Ha valakinek van ilyen kellemetlensége, akkor tanácsos megtalálni az okot és a megfelelő orvosi kezelést.

Bár a fenékfájdalom legtöbb oka nem vezet súlyos szövődményekhez, és önmagában elmúlhat, egyes esetekben lehet, hogy a tünetek enyhítésére szükség van a kezelésre.

Míg a fenékfájdalom sok oka nem érinti, vannak olyan esetek, amikor egy mögöttes állapot azt jelentheti, hogy az orvosi ellátás és a kezelés ajánlott.

Gyors tények a fenék fájdalmáról:

 • Sok oka van annak, hogy az ember fájdalmat érez a fenékben.
 • A fenék hajlamosak a sérülésekre és a betegségre, tehát a fenékfájdalom gyakori.
 • Néhány ember öndiagnosztizálja fájdalmát, ha az ok nyilvánvaló, például esés vagy sérülés.

Az isiátus gyakori okai

Az isiában a fenék fájdalmának gyakori oka. Az isiász önmagában nem feltétlenül, hanem különféle állapotok tünete.

Isiatika előfordulhat olyan állapot miatt, amelyet Piriformis szindróma néven ismertek.

A piriformis egy izom, amely az ember alsó részén kezdődik és a combjuk felé fut.

Ha valaki megsérül vagy túlteljesíti a piriformis izomot, akkor az ülőidegre nyomja. Az ülőideg az alsó gerincről a fenékig és a comb hátuljáig folyik le.

Az izom nyomása az ülő idegre az isiátusnak nevezett fájdalmat okozza.

Az ülőfájdalmat zsibbadás vagy bizsergés kíséri, és súlyosbodhat, ha valaki fut, ül vagy felmegy.

A sérvített lemez issiátot okozhat. Hasonlóképpen, az isiász akkor fordul elő, amikor a gerinc részei keskenyek, és elkezdenek nyomni az ülőidegre. A

isiában a 40 -es és 50 -es éveikben gyakrabban fordul elő, mivel az öregedés valószínűbbé teszi az olyan körülményeket, mint a Piriformis -szindróma.

A fenékfájdalom egyéb gyakori okai

Valaki fenékében a fájdalom leggyakoribb okai:

Zúzás

Birkózás akkor fordulhat elő Valaki olyan sérülést szenved, amely miatt az erek megsérülnek, és a vér a bőr alatti medencét okoz. Ez az oka annak, hogy a zúzódás fekete vagy kék jelként jelenik meg.

A fenék sérülései előfordulhatnak, például ha egy személy esik, amikor sportol, vagy ha sétálva csúszik.

Kezdetben lehet egy csomó, duzzanat és érzékenység, amelynek elmúlnia kell. Végül a terület meggyógyul, és a zúzódás elhalványul.

izomtörzs

Az izomtörzs a fenékfájdalom másik általános oka. A fenék izmait Gluteus maximus, Gluteus Medius és Gluteus Minimus néven ismerték. Ha valaki túlfeszíti vagy húzza ezeket az izomcsoportokat, fájdalom fordulhat elő.

valamint a fájdalom, az izomtörzs jelei között szerepelhet:

 • gyengédség
 • Merevség
 • Duzzanat
 • Nehéz az izom mozgatása

Törzs fordulhat elő, ha valaki első felmelegedés nélkül, vagy egy hirtelen mozgás miatt, amely az izomot húzza.

bursitis

A csontok között egy embernek van bursa. Ezek a folyadékkal töltött zsákok segítik a csontok védelmét és párnázását. A bursae azonban felgyulladhat, ami bursitisnek nevezett állapothoz vezethet.

A bursitis által leginkább érintett területek a térd, a csípő, a vállak és a könyök. Ennek ellenére a bursitis a fenékben is előfordulhat, amikor ischial bursitisnek hívják.

Az ischialis bursitis tünetei lehetnek:

 • Fájdalom ülve vagy fekve
 • Fájdalom a comb hátuljában
 • duzzanat és bőrpír a térségben

Az ischialis burssae -ban a bursitis néha akkor merül fel, ha egy személy hosszabb ideig kemény felületen ül. A fenék sérülése is ehhez a feltételhez vezethet.

Herniated Disc

A személy gerincében lévő lemezek sérülhetnek, ha a tárcsa könnyek külső rétege, lehetővé téve a belső anyagok egy részének csúszását.

Amikor ez megtörténik, a korong a gerincidegekre nyomja, amelyek fájdalmasak lehetnek, és zsibbadást, bizsergést vagy gyengeséget okozhatnak a környéken.

Ha a gerinc gerincében vagy a hát alsó részén sérvült korong, akkor a fájdalom a fenékre és a lábakra sugározhat. A sérvített lemezek nagyobb valószínűséggel érintik az idősebb embereket, mivel a gerinc korongjai az életkorral gyengébbé válnak. A

nehéz tárgyak húzása vagy felemelése és az elhízás szintén kockázati tényezők.

Degeneratív korongbetegség

Idősebb embereknél a hátlapok gyengébbé válhatnak és elhasználódhatnak. Amint ez megtörténik, a lemezek által nyújtott párnázás kevésbé lesz hatékony, és a gerinccsontok elkezdenek dörzsölni egymással.

Ez fájdalmat okozhat a fenékben és a combokban, valamint a zsibbadást és a lábak bizsergését. A tünetek ülés, hajlítás vagy emelés után súlyosbodhatnak a tünetek.

Pilonidal ciszta

A pilonidális ciszta megtalálható az ember fenéke közötti hasadékban. Ezek a ciszták különböznek a többi cisztától, mivel apró hajdarabokat és bőrt tartalmaznak.

Ezek a ciszták néha a bőrbe nőtt haj miatt jelennek meg.

A pilonidális ciszta darabként jelenik meg, és meglehetősen fájdalmas lehet.

Egyéb tünetek lehetnek a bőrpír, a duzzanat, a vér és a cisztából szivárgás, vagy rossz szaga.

A pilonidális ciszták gyakran akkor fordulnak elő, amikor egy személy hosszú ideig ül, vagy amikor sok súrlódás van a környéken, például hosszú kerékpáros túrákon.

Perirectális tályog

A perirectális tályog, más néven perianális tályog, egy üreg, amely a végbélnyílás közelében lévő mirigyben alakul ki. Ezt egy bakteriális fertőzés okozza, és tele van géltel.

A perirectális tályogok gyakoribbak a csecsemőkben, bár ha egy felnőttnek hasmenése, székrekedés vagy bélmozgásokkal kapcsolatos problémák merülnek fel, akkor perirectális tályog fordulhat elő.

A tályog kialakulása is kialakulhat, ha rendellenes kapcsolat van a végbélnyílás és a bőr belseje között, amelyet fistula néven ismertek. Ennek a nyílásnak köszönhetően a baktériumok csapdába eshetnek, és így a tályog megtörténik.

Az orvosok javasolhatják az ilyen állapotú emberek műtétét a fistula eltávolításához.

sacroiliac ízületi diszfunkció

A sacroiliac ízület megtalálható, amely összeköti a sacrum -ot a medence csontjával ismert háromszögcsontot.

Ha a sacroiliac ízület gyullad meg, az ember fájdalmat tapasztalhat a hát alsó, a fenék és a felső lábakban.

séta, futás és felfelé haladva a fájdalmat még rosszabbá teheti, és az orvos javasolhatja a fizikoterápiát, hogy segítse az ízület rugalmasságát és javítsa erejét.

Arthritis

Arthritis egy gyakori betegség, amely befolyásolhatja az ízületeket az egész ember testén. Úgy gondolják, hogy több mint 54 millió amerikai rendelkezik valamilyen ízületi gyulladással. Artritisz előfordulhat, mivel az ízületek elhasználódnak, mivel az ember öregszik.

Bizonyos típusú ízületi gyulladás következik be, mert az immunrendszer elkezdi támadni az ízületeket.

Az ízületi gyulladás az ízületek merevítését okozza, és nagyon fájdalmas lehet. Ha ez a csípőízületekben fordul elő, akkor a fájdalom a fenékre sugározhat, bár az ízület mozgatása, a fizikoterápia és a gyógyszeres kezelés mind segíthet és javíthatja az ízület rugalmasságát.

Vaszkuláris betegség

Az érrendszeri betegségben szenvedő személy fájdalmat szenvedhet a fenékben, mivel az erek blokkolódnak, és nem elég vér érik el a lábakat. A fájdalom általában járáskor fordul elő, és megáll, ha a személy nem mozog.

Az embernek az alsó lábakban a hajhullás és a gyengeség is tapasztalhat, ha érrendszeri betegségük van.

A fenékfájdalom oka az, hogy aggódjon?

Egyeztetés orvossal való megbeszélése hasznos lehet, ha a fájdalomnak nincs nyilvánvaló oka, és nem csökken, fokozódik, vagy vannak más tünetek is.

További tünetek a következők lehetnek:

 • Zsibbadás vagy gyengeség a lábakban
 • Sharp szúrás vagy lövöldözés
 • Fájdalom, hogy fájt nem gyógyítja meg
 • 40 ° C (40 ° C) vagy annál magasabb hőmérsékletet
 • A bél vagy a hólyag ellenőrzése nehézség
 • A mozgást korlátozó és csak előforduló fájdalom, és csak előfordul. Mozgáskor

Diagnózis és kezelés

Bár nem a szokásos módon, az embereknek továbbra is figyelemmel kell kísérniük a fájdalmat, és ha nem megy el, vagy további tünetek fordulnak elő, ez a Jó ötlet egyeztetni orvoshoz.

Az orvosok a legjobb emberek, akik kezelést írnak fel a fájdalom okának vizsgálata után. Az egyént reumatológus, ortopédiai szakember vagy gyógytornászhoz utalhatják.

Egyéb kezelés a következők lehetnek:

 • kortikoszteroid injekciók a gyulladás csökkentése érdekében
 • A ciszta vagy tályog elvezetése, amely fájdalmat okoz
 • A sérült korong műtéti javítása vagy egy kopott ízület cseréje

Lehet, hogy a pihenő és a vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerek elegendőek ahhoz, hogy segítsenek az embernek a fenékfájdalmának kezelésében.

Egyéb otthoni gyógyszerek közé tartozik a jég vagy a hő felhordása a területre, valamint a lábak, a fenék és a csípő finoman nyújtása.

 • Hátfájás
 • Neurológia/idegtudomány
 • Fájdalom/érzéstelenítés

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak rajzolnak csak A szakértői áttekintésű tanulmányokból, a tudományos kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.